Menu

Veelgestelde vragen

  • Ik heb een cadeaukaart die niet op deze website voorkomt. Wat betekent dat dan?

    Dat betekent dat aan die cadeaukaart geen Keurmerk is verleend, dat de eisen voor het Keurmerk dus niet voor die cadeaukaart gelden en dat u een eventuele klacht niet op basis van de Algemene Voorwaarden Keurmerk Cadeaukaarten bij de uitgever aanhangig kunt maken.

  • Wat is een “besteedbare cadeaukaart” en wat is een “cadeaukaart in natura”?

    Een besteedbare cadeaukaart​ vertegenwoordigt een een papieren- en/of elektronische cadeaubon met een waarde in Euro’s die een consument tot het aangegeven bedrag kan besteden bij een aantal zogenaamde acceptanten.

    Een besteedbare cadeaukaart aangesloten bij het Keurmerk is minimaal 2 jaar geldig.

    Met een cadeaukaart in natura kunt u een met de kaart gedefinieerd product of een aan de cadeaukaart gekoppelde dienst of belevenis afnemen. Bijvoorbeeld een hotelovernachting, een dinerbon of een saunabezoek. In natura wil dus zeggen dat vooraf precies vast staat welke dienst of belevenis voor deze cadeaukaart geboekt worden.

    Een cadeaukaart in natura aangesloten bij het Keurmerk is minimaal 2 jaar geldig.

  • Wat is de geldigheid van een cadeaubon?

    Veel mensen denken dat alle cadeaubonnen onbeperkt geldig zijn, maar dat klopt niet. De wettelijke regels zijn zoals vermeld op de website van de Consumentenbond als volgt:

    • Als er geen datum op staat, is de bon onbeperkt geldig.
    • Staat er een uitgiftedatum vermeld, dan heb je 5 jaar de tijd om hem in te wisselen.
    • Cadeaubonnen mogen ook korter dan 5 jaar geldig zijn, maar dan moet dit op de bon staan.
    • Korter dan 1 jaar, dat mag niet. Tenzij de verkoper aantoont dat dit redelijk is, bijvoorbeeld als het gaat om consumptiebonnen bij een concert of festival.

    Bovenstaande regels zijn de wettelijke regels. De Stichting Keurmerk Cadeaukaarten zijn algemene voorwaarden (01-09-2021) overeengekomen en vastgelegd voor Cadeaukaartuitgevers aangesloten bij het Keurmerk. 

    Afgesproken is dat:

    • Besteedbare cadeaubonnen, waarmee consumenten iets in een winkel kunnen kopen, minimaal 2 jaar geldig zijn.
    • Cadeaubonnen voor een 'belevenis' (in natura) minimaal 2 jaar geldig.

    Deze voorwaarden gelden voor de erkende cadeaukaarten die zich aansluiten bij de Stichting Keurmerk Cadeaukaarten en alleen voor bonnen die ze vanaf het moment van aansluiten verkopen.

  • Mijn cadeaukaart is verlopen. Wat nu?

    Als de geldigheidsduur van een besteedbare cadeaukaart is overschreden, dan kunt u deze niet meer inwisselen en is daarmee niets meer waard.

    Ook hiervoor geldt: als de termijn is overschreden, dan kunt u deze niet meer inwisselen en is daarmee niets meer waard. Meer informatie kunt u vinden op de website van de betreffende cadeaukaart(-uitgever).

  • Ik heb een klacht over een cadeaukaart. Wat nu?

    Heeft u een klacht over een cadeaukaart die is aangesloten bij het Keurmerk Cadeaukaarten, dan dient u de klacht in eerste instantie te bespreken met de cadeaukaartuitgever. Mocht u er niet gezamenlijk uitkomen dan kunt u zich richten tot de de Geschillencommissie. Geschillencommisie@keurmerkcadeaukaarten.nl

  • Ik heb een besteedbare cadeaukaart. Hoe weet ik hoeveel ik nog te besteden heb?

    Dat kunt u nagaan via de zogenaamde “saldochecker” die is opgenomen op de website van uw cadeaukaart(-uitgever) en die voor uw kaart bijhoudt hoeveel u nog te besteden heeft.

  • Ik ben uitgever van een cadeaukaart. Hoe kan ik me aanmelden voor het keurmerk cadeaukaarten?

    Als u als Cadeaukaartuitgever interesse heeft in het Keurmerk en als u één of meerdere cadeaukaarten voor het Keurmerk wilt aanmelden, kunt u informatie en een aanmeldset aanvragen bij het secretariaat via info@keurmerkcadeaukaarten.nl. Vermeld daarbij uw bedrijfs- en contactgegevens.

  • Hoe herken ik of een cadeaukaart het keurmerk heeft?

    Alle erkende cadeaukaarten hebben het logo van het Keurmerk Cadeaukaarten op de cadeaukaart, verpakking en/of website.

  • Wat betekent EGI?

    In het register elektronischgeldinstellingen zijn alle elektronischgeldinstellingen opgenomen die in Nederland activiteiten mogen verrichten.

    Op basis van de Wet op het financieel toezicht (Wft) moeten elektronischgeldinstellingen over een vergunning van De Nederlandsche Bank NV (DNB) beschikken om in Nederland elektronisch geld te mogen uitgeven, tenzij de elektronischgeldinstelling vrijgesteld is van de vergunningplicht of elektronisch geld uitgeeft op basis van een Europees Paspoort. Elektronischgeldinstellingen met een vergunning staan onder toezicht van DNB.